Klopi pri psih

Nadležni in nevarni klopi pri psih

Zanimivosti

Za hišne ljubljenčke morate odgovorno poskrbeti sleherni dan posebej. Slednje še zdaleč ne pomeni, da jih hranite zgolj z najbolj kakovostno hrano, temveč še marsikaj drugega. Svojemu kosmatincu morate nuditi tudi dovolj gibanja, mu priskrbeti primeren prostor, kjer se bo dobro počutil, ko bo na primer počival, ne nazadnje mu morate omogočiti še številne druge izdelke, ki dobro pripomorejo k njegovemu počutju pa tudi zdravju.

Večina med vami ima doma vsaj enega pasjega kosmatinca. Vsak dan vas lahko preseneti kakšen nov izziv, s katerim se morate znati soočati. Tudi klopi pri psih sodijo med takšne izzive.

Očitni znaki okužbe s klopom pri psu

Ker so klopi pri psih precej pogost pojav, to pomeni, da se boste v primeru, če ste lastnik ali skrbnik kužka, s tem slej ko prej soočili tudi sami. Večja možnost, da vaš pes dobi klopa, je, če živite v bližini gozda ali če psa pogosto sprehajate po naravi.

klopi pri psih so nevarni
Klopi pri psih so težava v toplejšem delu leta, ko sprehajamo pse po gozdovih in travnikih. Primite klopa čim bližje koži svojega psa (ne da bi svojega ljubljenčka uščipnili). Počasi ga izvlecite z ravnim, enakomernim gibom. Če del klopa ostane v koži psa, lahko povzroči okužbo.

Da z odstranjevanjem in preprečevanjem klopov pri psu ne boste imeli večjih težav, se je dobro soočiti z nekaterimi koristnimi dejstvi. Prva ključna zadeva je ta, da prepoznate tipične znake okužbe s klopom pri psu.

Driska in otekanje udov pri psu

Tipična znaka okužbe s klopom pri psu sta driska in otekanje udov. Prav tako se lahko pojavijo bolečine v mišicah, epileptični napadi, neodzivnost ali celo depresija, izguba apetita, utrujenost, vročina, vnetje kože.

Obenem morate vedeti, kako so videti različne vrste klopov in kako jih pravzaprav prepoznati. Med najbolj nevarne vrste parazitov, ki lahko prizadenejo hišnega ljubljenčka, ker proizvajajo toksin, so paralizni klopi.

Rjavi pasji klopi in grmovni klopi

Klopi pri psih so torej lahko različnih vrst. Poznani so tudi tako imenovani rjavi pasji klopi, ki sicer ne morejo povzročati paralize, lahko pa povzročajo draženje kože pri živalih. Za grmovne klope pri psih pa je značilno, da lahko prav tako povzročajo draženje kože, ob ugrizu pa prenašajo najrazličnejše bolezni.

V tem videu bomo razpravljali o različnih vrstah klopov pri psih in njihovem življenjskem ciklu. Trenutno je identificiranih približno 850 vrst in so prenašalci najrazličnejših bolezni, ki se lahko prenašajo na številne sesalce, vključno z ljudmi.

Običajno so pasji klopi veliko kot jabolčno seme in se med seboj razlikujejo po barvi. Slednje je seveda najbolj odvisno od vrste. Ko se pričvrstijo na kožo živali in se pričnejo prehranjevati s krvjo, se prenajedajo do izjemnih velikosti.

Similar Posts: