Zdravljenje glivičnih okužb

Zdravje

Glivične okužbe so pogoste in so lahko različnega izvora, številne vrste pa so neposredno povezane z boleznimi, ki prizadenejo ljudi. Številne okužbe so površinske in jih je enostavno zdraviti, nekatere pa celo dosežejo krvni obtok notranjih organov in povzročijo resne poškodbe. Okužba lahko prizadene več področji, najpogosteje se pojavijo na genitalijah, koži, nohtih, ustih in tudi na notranjih organih (predvsem požiralnik in pljuča). Zdravijo se s protiglivičnimi mazili, tabletami in tudi z neposrednim vnosom zdravila v veno. Za lajšanje simptomov in zdravljenje, mnogi uporabljajo koloidno srebro.

Ena od najbolj priljubljenih trditev je, da koloidno srebro pomaga v boju proti okužbam.

Vrste glivičnih okužb

Obstajajo štiri glavne vrste glivičnih okužb:

  • Kožne in površinske glivične okužbe. Te so pogoste in so omejene na keratinizirane in površinske plasti kože in las, odnos z gostiteljem je med saprofitizmom in parazitizmom. 
  • Podkožne glivične okužbe. Sproži jih travmatska inokulacija mikroorganizmov, povzroča pa zelo raznolika skupina gliv, katere povzročajo poškodbe podkožja.
  • Endemične glivične okužbe. Ta vrsta glivičnih okužb povzroča resne sistemske bolezni, sicer zdravih ljudi. Povzročajo jih dimorfne glive.
  • Oportunistične glivične okužbe. Osebam z oslabljenim imunskim sistemom povzročajo resne bolezni, tudi osebam, ki imajo proteze in žilni kateter. Tako so pomemben vzrok smrti pri imunsko oslabljenih bolnikih, njihova incidenca pa se postopoma povečuje. Tovrstne glivične okužbe, katere se ne zdravijo ustrezno, skoraj vedno povzročijo smrt.

Simptomi in vzroki glivičnih okužb

Škodljive glive lahko srečamo v zraku in na tleh. Tako lahko vdihnete glivo, katera povzroči okužbo. Pojavijo se lahko tudi kot posledica drugih aktivnosti. Možnost za glivično okužbo povečajo tudi nekatera zdravila, ki slabijo imunski sistem. Večja verjetnost za razvoj glivične okužbe je tudi presaditev organa, kemoterapija in obsevanje.

Glivične okužbe so posledica razmnoževanja gliv (glivične kontaminacije s sporami). Ker so spore visoko odporne na zunanje vplive, uspejo preživeti in so skoraj nevidne.

Tovrstne glive sicer niso nalezljive, spore pa se lahko prenašajo iz ene osebe na drugo in posledično povzročijo glivično okužbo tudi pri slednji osebi. Tako bi zdravljenje moralo biti usmerjeno v popolno odstranitev spor. Tudi zato, da se ne okuži drugih ljudi in se okužba čez nekaj časa ne ponovi.  

Manifestirajo se lahko na različnih delih telesa. Simptomi se močno razlikujejo glede na prizadeto območje. Razvijejo se lahko na ustni sluznici, koži, celo nožnici in požiralniku. 

Kako lahko pomaga koloidno srebro?

Nanomolekule srebra vstopajo v bakterije in se vežejo na določene bakterijske beljakovine. Bakterije posledično spremenijo strukturo in postanejo nefunkcionalne. Srebro se veže tudi na nekatere encime v parazitih, virusih in glivah, zaradi česar postajajo neaktivni.

Glivične okužbe je pogosto mogoče zdraviti z lokalno uporabo koloidnega srebra. Vsako okužbo, ki pa se ne odziva na zdravljenje, je treba analizirati in zdraviti z drugo metodo. In čeprav koloidno srebro nima veliko resnih stranskih učinkov, lahko zavračanje učinkovitega zdravljenja, zaradi zanašanja na homeopatska zdravila, povzroči resne posledice.  

Similar Posts: