Rastlina, ki je z nami lahko tudi več desetletij

Dom

Se morda spomnite, kakšne rastline so bile nekoč v vašem domu? Imate občutek, da so današnje zelo drugačne? Se morda spomnite rastline, ki je krasila skorajda vsak dom? In, kar je najbolje, da je tako dolgo z vami, da jo morda imate še danes? Torej, da traja desetletja in vas nenehno spremlja? To je navadna ščitovka, ki je še danes zelo priljubljena rastlina in prisotna v mnogih domovih. 

Pri ščitovki je zelo pomembno vedeti, da je ena od najbolj trdoživih rastlin. To pa tudi za to, ker ne potrebuje pretirane skrbi in nege. Nekateri trdijo, da je bila ena od prvih sobnih rastlin. Ni čudno, da postaja družinska tradicija in se prenaša enostavno iz roda v rod. Četudi ji morda prerežemo rastline, bodo te še naprej rastle. Je azijska rastlina, ki je v Evropo prišla v času viktorijanske Anglije. Ima velike suličaste liste in zelo dobro popestri prostor.

Je azijska rastlina, ki je v Evropo prišla v času viktorijanske Anglije. Ima velike suličaste liste in zelo dobro popestri prostor.

Vsak rastlina ima svoje značilnosti in lastnosti, zaradi katerih se odločimo zanjo ali pa raje ne. V kolikor smo nekdo, ki potrebuje nezahtevne rastline, ki ne zahtevajo veliko nege in skrbi, bomo seveda iskali temu primerno. Čeravno nam bo morda najbolj všeč ena iz vrst zahtevnih rastlin. Za tiste, ki jim namenjajo nekoliko več pozornosti, pa seveda pridejo v poštev tudi druge, bolj zahtevne. Res pa je, da je za uspevanje rastline nujno, da jo negujemo po navodilih in ji zagotavljamo pogoje, pod katerimi bo lahko nemoteno rastla in uspevala.

Če se morda čudimo, zakaj nam prav nobena rastlina ne preživi, se po določenem času razboli, posuši ali kako drugače spremeni na slabše, je verjetno razlog v tem, da nima ustreznih pogojev. Pomembno je tudi mesto, kam jo postavimo. Seveda pa je odvisno tudi od vrste rastline, in če iščemo trdoživo, takšno, ki bo še vrsto let pri nas, je to lahko prav ščitovka. 

Vsaka rastlina ima svoje posebnosti in običajno jih izvemo že pri nakupu. Če nismo prepričani, lahko vprašamo prodajalca za mnenje. Tudi, kakšno skrbe zahteva katera rastlina. Pri kupljeni rastlini še dobimo običajno navodila za nego. Pri ščitovki pa skorajda ne moremo zgrešiti, saj je primerna tako za začetnike kakor tudi za ljubitelje in poznavalce rastlin. In morda je prav čas, da se spomnimo rastlin, ki so predvsem nekoč bile odličen okras vsakega prostora in so hkrati s svojimi funkcijami razbremenile prostor v katerem se nahajajo, prinesle prav posebno energijo vanj. 

Similar Posts: