Stetoskop je izvrsten medicinski pripomoček

Zdravje

Zadnja leta je mogoče kupiti veliko število medicinske opreme za uporabo doma ali v podjetju. Zelo popularni so postali oksimetri in merilniki tlaka krvi. Ena izmed bolj uporabnih in starejših medicinskih pripomočkov pa je stetoskop, ki je namenjen preverjanju delovanja srca ter pljuč. To je izredno preprosta naprava, ki vsebuje diafragmo in zvonec. Njuna naloga je lovljenje nizkih in visokih frekvenc zvoka v človeškem telesu. Poznamo pa tudi elektronske izvedbe z malenkost bolj prefinjeno tehnologijo. V vsakem primeru nam lahko pomagajo pri vzdrževanju zdravega telesa, če ju znamo pravilno uporabljati.

Glavni namen vsakega stetoskopa je vpogled v delovanje naših pljuč in srca.

Poslušajmo delovanje pljuč in srca

Glavni namen vsakega stetoskopa je vpogled v delovanje naših pljuč in srca. Naprava je narejena tako, da zazna različne frekvence, ki ju spuščata oba omenjene organa. Izkušen zdravnik je zelo vešč o pomenu različnih frekvenc in lahko dokaj natančno postavi diagnozo, če zna pravilno uporabljati stetoskop. Tako je mogoče zelo hitro oceniti zdravje obeh organov in opraviti dodatne preiskave za postavitev pravilne diagnoze. Moderne izvedbe omenjene naprave so narejene tako, da ne povzročajo neprijetnega občutka ob uporabi. Za to poskrbi poseben obroček na glavi, ki preprečuje hladen občutek ob dotiku s kožo.

Preberite si še naslednji članek: Zdravljenje glivičnih okužb

Koloidno srebro se pogosto predstavlja kot naravno zdravilo za različne bolezni, od prehlada do resnejših bolezni, kot je rak. Kakšne so torej domnevne prednosti koloidnega srebra? Srebro je namreč znano protimikrobno sredstvo in se že stoletja uporablja za zdravljenje okužb.

Akustični stetoskopi so zelo razširjeni

Klasičnim stetoskopom pravimo tudi akustični. Vsebujejo dva zelo pomembna dela, ki pa sta diafragma in zvonec. Obe komponenti nam omogočata, da slišimo nizke in visoke zvočne frekvence, ki se proizvajajo v telesu. S stetoskopom tako rekoč poslušamo delovanja srca in pljuč. Na podlagi njihovega zvočnega oddajanja pa lahko ugotovimo njuno dejansko zdravstveno stanje. Novejši stetoskopi uporabljajo tudi različne tehnologije, ki še dodatno ojačajo lovljenje omenjenih frekvenc. Napravo pa lahko tudi uporabimo za merjenje delovanja srca preko štetja srčnih utripov. Če ga postavimo nad brahialno arterijo, je mogoče tudi prepoznati visok ali prenizek krvni tlak.

Digitalni stetoskopi so vedno bolj popularni

Razvoj elektronike je močno pripomogel pri povečanju natančnosti številnih medicinskih pripomočkov. Dandanes poznamo tudi digitalne stetoskope, ki uporabljajo elektroniko, da nam olajšajo prepoznavo mogočih težav z našim telesom. Delujejo tako, da pretvorijo pridobljene zvoke iz telesa v električne signale. Te pa so umetno ojačani in pretvorjeni v naravne zvoke. Posledica tega je umetno močno ojačan zvok, ki ga proizvajajo srce in pljuča. Tako lahko veliko bolj čisto in natančno poslušamo delovanje obeh organov. Obenem pa je mogoče tudi posneti omenjene zvoke, nakar jih lahko posredujemo našemu osebnemu zdravniku.

Similar Posts: