Mehanizem za dvig stekla v avtu po potrebah voznika

Avtomoto

Mehanizem za dvig stekla v avtu voznikom omogoča, da lahko v svojem vozilu po svojih potrebah dvigujejo in spuščajo stekla. Večina sodobnih jeklenih konjičkov ima električne tovrstne mehanizme, ki pa se sčasoma lahko poškodujejo pa tudi obrabijo. Dobro pa je seveda vedeti vse koristne nasvete za primere, ko se takšen avto del okvari.

Za začetek pa si najprej poglejmo vse lastnosti električnega mehanizma za dvigovanje avto stekel.

Karakteristike mehanizmov za dvigovanje stekel v vozilu

Mehanizem za dvig stekla v avtu torej omogoča pomikanje stekla v vozilih. Steklo na vratih se dandanes večinoma premika s pomočjo električnega mehanizma. Če torej pritisnemo stikalo za pomik navzgor ali navzdol, se določena vrsta sekla povsem spusti ali povsem dvigne. Če pa vmes ponovno pritisnemo na stikalo, se steklo na tem mestu ustavi.

Električni mehanizem za dvig stekla v avtu.

Električni mehanizem za dvig stekla v avtu deluje pri delujočem motorju, pri nedelujočem pa deluje le nekaj minut od časa odpiranja enih od prednjih vrat. Pri določenih modelih vozil pa deluje tudi pred zagonom pri zaprtih prednjih vratih, in sicer po pritiski na gumb zagona.

Steklo v avtu pa se lahko spušča ali dviga tudi na daljavo. To se praviloma izvede s pomočjo ključa za daljinsko zaklepanje vozila. Običajno moramo na gumb za to pritisniti dvakrat. Takšen način pa je priporočljiv samo tedaj, kadar v avtu ni nikogar.

Mehanizem za dvig stekla v avtu
Steklo v avtu pa se lahko spušča ali dviga tudi na daljavo.

Tipične težave povezane z mehanizmom za dvigovanje in spuščanje avto stekla

Najpogostejše motnje, povezane z delovanjem električnega pomika stekel v avtu, so:

  • pregorela varovalka,
  • nedelujoče stikalo,
  • nedelujoč motorček za dvig stekla,
  • pokvarjen ali nedelujoč regulator.

Najprej je treba vedno preveriti, ali slučajno ni vključeno stikalo za blokiranje pomikanja vseh mehanizmov stekla na voznikovi strani vrat. Pri samem testiranju delovanja pomikanja stekla pa je treba uporabiti obe stikali. Če slišimo brnenje motorja ob pritisku na stikalo, lahko izključimo možnost pregorele varovalke ali stikala. Najverjetneje gre za okvaro motorja mehanizma ali pa regulatorja.

Električni mehanizem za pomik avtostekla
Steklo na vratih se dandanes večinoma premika s pomočjo električnega mehanizma.

Podaljšanje življenjske dobe mehanizma za dvig stekla v avtu

Ko je steklo v avtu v celoti dvignjeno ali pa spuščeno, je pomembno, da takoj spustite stikalo. Če ga boste namreč predolgo držali, to daje ogromen pritisk na motor in na njegove komponente.

Similar Posts: