avtomobilski ventil

Majhni a pomembni deli za vsak motor z notranjim izgorevanjem

Avtomoto

Vsak motor z notranjim izgorevanjem vsebuje številne mehanične dele. Te morajo delovati brezhibno, da omogočajo našemu vozilu pogonsko moč. Ko obrnemo ključ v avtomobilu na položaj START, se zgodi več stvari hkrati. Svečke vnamejo mešanico goriva in kisika v batih, kar povzroči zagon motorja in ustvarjanje pogonske moči. Veliko vlogo pa pri omenjenem procesu igrajo ventili avtomobila, saj usmerjajo ali zaustavljajo tekočine in gorivo do različnih delov motorja. Tako naš jekleni konjiček deluje brez težav in drvi po cesti z visoko učinkovitostjo.

Kaj so avtomobilski ventili?

Vsak avtodel ima eno ali več nalog, ki jih mora opravljati. Gume na kolesih skrbijo za oprijem vozila na mokrem, zaledenelem in tudi suhem cestišču. Zmogljivost gum je odvisna od vrste gume, ki je lahko zimska, letna ali celoletna. Vetrobransko steklo ščiti voznika in potnike pred vremenskimi vplivi in obenem tudi pripomore k večji aerodinamičnosti vozila.

Avtomobilski ventili v motorju avtomobila
V motorju so ventili avtomobila zadolženi za odpiranje ali zapiranje različnih prehodov in omogočijo, da se gorivo pretaka do izgorevalne komore.

Ko govorimo o motorju avtomobilu, pa se lahko osredotočimo na mnogo zanimivih komponent. V motorju so ventili avtomobila zadolženi za odpiranje ali zapiranje različnih prehodov. Tako omogočijo, da se gorivo pretaka do izgorevalne komore. Poznamo različne vrste omenjene komponente, ki skrbi za vbrizgavanje kisika, kot tudi bolj učinkovitega izgorevanja goriva.

Ventili avtomobila skrbijo za dotok goriva v bate motorja

Izgorevanje goriva v izgorevalni komori motorja potrebuje neprekinjen pritok goriva. Poznamo motorni vhodni avtomobilski ventil, ki skrbi za dotok goriva v bate. Ko se zapre, se tudi prekine tok goriva. Medtem, ko pa je omenjen avtodel odprt, pa gorivo teče v bate motorja in s tem omogoča nadaljevanje procesa notranjega izgorevanja. 

Vhodnih ventili avtomobila so narejeni iz nerjavečega jekla, ki je ojačano. Tako lahko prenesejo izredno visoke temperature. Obenem pa so tudi odporni na korozijo, kar močno podaljša življenjsko dobo samega motorja.

Motorno olje za avto pa pomaga pri zmanjševanju trenja, z njegovo pomočjo se lahko doseže, da se deli motorja lažje gibajo.

Izpušni avtomobilski ventil

Izpušni sistem je na prvi pogled morda dokaj enostaven. V resnici pa temu ni tako, saj vsebuje številne komponente, kot so katalizator, EGR ventil, lambdo sondo in podobno. Veliko voznikov pa se ne zaveda, da ima tudi izpušni sistem svoj avtomobilski ventil, ki skrbi za odvod plinov. Narejen je iz mešanice kroma in silicija. Mešanici obeh materialov pravimo tudi silikrom. 

Namestitev norega avtomobilskega ventila za izpušni sistem

Vsak avtomobilski ventil je narejen z izredno natančnostjo. Tako se omogoča pravilo delovanje in dolgo življenjsko dobo vseh komponente v motorju, kot tudi drugih avtodelov.

Similar Posts: