oluščena konopljina semena

Semena iz konoplje so izvrsten dodatek k dnevni prehrani

Zdravje

Več kot verjetno je, da ste kdaj že slišali za konopljina semena. Morda jih že pridno vključujete v vsakodnevno prehranjevanje, saj veste, da so bogat vir številnih hranil za naše telo. Vključujejo antioksidante, vlaknine, rastlinske beljakovine, esencialne nenasičene maščobne kisline, vitamine in minerale.

Na trgu so na voljo neoluščena, prav tako oluščena konopljina semena. Na sploh pa semena iz konoplje veljajo za enega od največjih rastlinskih virov esencialnih maščobnih kislin omega 3, 6 in 9. Dejstvo je, da imajo esencialne maščobne kisline zelo pomembno vlogo pri ohranjevanju zdravja srca ter ožilja, prav tako pri ohranjevanju zdravja možganov, pri vnetjih in celjenju ran.

Zdravilni učinki semen konoplje

Konopljina semena se pohvalijo z najrazličnejšimi zdravilnimi učinki na človeka. Med drugim lahko zelo dobro poskrbijo za:

  • izboljševanje prebave,
  • uravnavanje ter zmanjševanje telesne mase,
  • zviševanje ravni energije v telesu,
  • uravnavanje ravni holesterola v krvi,
  • uravnavanje ravni sladkorja v krvi.

Semena konoplje lahko dobro izboljšajo vašo prebavo, saj vsebujejo zelo veliko vlaknin ter proteinov. Zaradi občutka sitosti ne čutite prevelike potrebe po prigrizkih, zato lahko dobro poskrbijo tudi za zmanjševanje in uravnavanje telesne teže. Raven energije lahko konopljina semena zvišujejo, ker vključujejo velike količine zdravih hranil, proteinov, vitaminov ter aminokislin. Ko boste denimo vsakodnevno uživali oluščena konopljina semena, se boste počutili polne energije.

obogatite svoje obroke z oluščenimi konopljinimi semeni
Konopljina semena bodo obogatila vsak obrok in vanj vnesla vsa svoja hranila, katerih imajo toliko, da bi jih bi težko našli v samo enem živilu.

S pomočjo semen iz konoplje torej lahko izgubite nekaj odvečne mase, posledično boste imeli več energije, ob vsem tem pa semena zelo dobro poskrbijo za učinkovito uravnavanje ravni holesterola in sladkorja v krvi. Ker boste s semeni v svoje telo vnašali veliko visokokakovostnih beljakovin, boste zniževali krvni sladkor.

Na kakšen način lahko pripravite semena iz konoplje?

Vsekakor je najbolje kupiti olupljena semena konoplje. Pogosto je takšen izdelek poimenovan tudi kot konopljini srčki. Takšna so torej brez olupka in jih tako najbolj enostavno lahko dodajamo v prehrano.

3 zdravi recepti s konopljinimi semeni

Nekaj žlic konopljinih semen lahko dodate v svoj najbolj okusen smuti. Prav tako jih lahko uporabite kot posip k solati. Dodajajo se lahko v testo pri peki ali pa semena konoplje postanejo del vaših polnozrnatih prigrizkov. Zelo okusno in zdravo je denimo konopljino mleko. Za pripravo takšnega napitka potrebujete nekaj vode, 1,5 skodelice olupljenih semen, 2 jušni žlici agavinega sirupa, četrt čajne žličke himalajske soli in eno čajno žličko vanilje v prahu za še boljši okus.

Kvercetin je naravni pigment in eden najpogostejših antioksidantov, ki je prisoten v številnih živilih in je lahko izjemno koristen za zdravje vključno z zmanjšanjem vnetja in tveganjem za razvoj nekaterih bolezni. Preberite več …

Similar Posts: