Tehnološke novice

Tehnologija

Predstavljen pametni telefon Sendo X

Le slabo leto po razpadu sodelovanja med Microsoftom in britanskim proizvajalcem mobilnih telefonov Sendo je slednji napovedal, da bo še letos na trg začel pošiljati svoj pametni telefon Sendo X. Deluje na osnovi operacijskega sistema Symbian in programske opreme Series 60, ki jo licencira Nokia, z lastnimi inovacijami pa mu Sendo zagotavlja veliko zmogljivosti, zlasti na področju večpredstavnosti. Zaslon TFT z ločljivostjo 176 x 220 prikazuje do 65.536 barv, med drugim pa je poskrbljeno za predvajanje raznih oblik večpredstavnih datotek ter zajem fotografij in videoposnetkov, tudi z bliskavico, štirikratno povečavo in urejanjem posnetkov v samem telefonu. Vgrajenega uporabniškega pomnilnika je okrog 32 MB, za bolj zahtevne je na voljo še podpora za zunanji pomnilnik MMC in SD. O ceni Sendovega novinca z bogatim seznamom funkcij ter dodatnih priloženih programov in opcijske opreme za zdaj še ne poročajo.

Elektronske meritve na poti

Ne samo bolnikom, ki morajo biti pod stalnim zdravstvenim nadzorom, tudi povsem zdravim ljudem, ki želijo spremljati dogajanje v svojem telesu, bo namenjena prenosna elektronika, vgrajena v običajne dele oblačil. Osnova tehnologije je suha elektroda, naprava pa omogoča ne samo merjenje in opozarjanje na morebitno odstopanje od določenih mer, ampak tudi shranjevanje podatkov, saj je v njej 64 MB pomnilnika. To je dovolj prostora za trimesečne podatke o bitju srca. Pri Philipsu, kjer so razvili napravo v obliki tankega modula, ki ga uporabnik vtakne v poseben žepek na oblačilu, pravijo, da je oblačilo s suho elektrodo brez tega modula mogoče brez težav oprati.

SAP stabilno

Brez večje rasti, a vseeno spodbudno se je končalo tretje poslovno četrtletje nemške programske hiše SAP. Prihodek od prodaje programske opreme je s 433 milijoni evrov ostal praktično na lanski ravni, vseeno pa naj bi šlo za določen skok v tržnem deležu. Sapov skupni prihodek se je v tretjem četrtletju znižal za tri odstotke na 1,65 milijarde evrov, največ zaradi zmanjšanja na področju svetovanja in izobraževanja. Kljub temu je podjetje, v katerem je zaposlenih 29.165 ljudi, ob koncu četrtletja imelo za četrtino večji dobiček, ki je dosegel 252 milijonov evrov.

Partners3 na Infosu

3Com je kar v okviru prireditve Infos organiziral srečanje svojih partnerjev, zato so prireditev odprli tudi za javnost. Med drugim so prikazali tudi načrtovanje omrežij v praksi, seveda pa so največ časa porabili za predstavitev strategije in novih izdelkov. Med njimi so tudi usmerjevalniki za poslovno okolje iz družin 3000 in 5000, ki so namenjeni vgradnji v prostrana omrežja (WAN). Z njimi 3Com začenja širšo podporo glasovnih in podatkovnih komunikacij v poslovnem okolju, v kratkem pa naj bi dodali še nove rešitve za upravljanje omrežja.

 

Similar Posts: