motorno olje za avto

Funkcije motornega olja za avtomobil

Avtomoto

Motorno olje za avto ima precej večjo vlogo v vašem vozilu, kot si morda predstavljate. Gre za eno od najpomembnejših, če ne kar najpomembnejšo avtomobilsko tekočino. Brez nje avto sploh ne bi deloval oziroma peljal naprej. Morda ste to že kdaj izkusili, a upamo, da se vam bo to v prihodnosti dogajalo čim redkeje ali sploh nikoli.

Olje za motor v avtu ima torej več funkcij. Ena od poglavitnih nalog pa je omogočanje nepretrganega tekočega mazalnega filma. Motorno olje za avto torej pomaga pri zmanjševanju trenja, z njegovo pomočjo se lahko doseže, da se deli motorja lažje gibajo. Vsekakor pa moramo ob njegovi primarni vlogi omeniti tudi še njegovo sekundarno vlogo. To je prenos in odvajanje toplote na motorni sistem za hlajenje.

Največje porabe avtomobilskega motornega olja

Veste, kje se motorno olje za avto najbolj porablja? To je ob zagonu samega motorja. To se dogaja zato, ker mazalni filter v tistem hipu še ni vzpostavljen. Ko se motor zaganja nekaj trenutkov, deluje torej brez zadostnega mazanja. To pa je vsekakor povod za povečanje trenja. Slednje je to krivo za večjo obrabo.

Motorno olje za avto maže gibljive dele motorja
Motorno olje za avto maže gibljive dele motorja, da zmanjša škodljivo trenje, ki zmanjšuje zmogljivost. Vožnja z nizko vsebnostjo motornega olja lahko občutno skrajša življenjsko dobo vašega vozila.

Če želite, da bo motor v vašem vozilu deloval povsem nemoteno, morate mazalno olje ves čas obnavljati.

Izjemno natančno določene karakteristike avtomobilskega motornega olja

Ste vedeli, da mora imeti motorno olje za avto izjemno natančno določene karakteristike?

Med najbolj pomembne sodijo viskoznost, strdišče, plemenišče, zadostna stabilnost, ne nazadnje še oprijemanje kovinskih površin.

Viskoznost se na primer določa glede na to, kakšno gostoto oziroma kako gosto je avtomobilsko motorno olje. Ta lastnost je med vsemi najpomembnejša, spreminja pa se predvsem glede na samo temperaturo.

Kdaj je motorno olje za avto treba menjati?

Olje za motor avta je treba zamenjati praviloma na intervale, ki jih postavljajo proizvajalci vozil. Servisni intervali se najpogosteje preventivno določijo kar glede na prevožene kilometre. Navadno je to nekje med 10000 in 30000 prevoženimi kilometri.

Kako pogosto morate menjati motorno olje za avto? V preiskavi s skrito kamero testiramo, kar vam povedo pri prodajalcu, nato pa dejansko testiramo vaše motorno olje v laboratoriju, da ugotovimo, kdo ima prav.

Seveda pa se za menjavo avtomobilskega motornega olja marsikdo odloči preventivno kar vsako let ali pa na dve leti. Ko boste menjali tovrstno avtomobilsko tekočino, pa morate natočiti olje enakega proizvajalca, enake gradacije, iste kakovosti in specifikacij.

Similar Posts: