Kvercetin

Kvercetin je lahko izjemno koristen za zdravje

Zdravje

Kvercetin je poimenovanje za naravni pigment, ki je prisoten v marsikaterem živilu, na primer v sadju, zelenjavi, v zrnih. Ima lahko izjemne koristi za zdravje. Zmanjšuje na primer vnetja in tveganja za razvoj določenih vrst bolezni. Predstavlja enega od najbolj pogostih antioksidantov v prehrani in ima torej zelo pomembno vlogo pri pomoči telesu v boju proti poškodbam, ki jih povzročajo prosti radikali. Vemo pa, da so slednji zelo povezani z različnimi vrstami kroničnih bolezni.

Antioksidativne lastnosti omenjenega pigmenta lahko pomagajo zmanjšati vnetje, simptome alergije in krvni pritisk.

Najpogostejši flavonoid v prehrani

Kvercetin je najbolj pogost flavonoid v prehrani. Povprečna oseba naj bi ga zaužila od 10 do 100 miligramov na dan, in to z najrazličnejšimi viri hrane. Živila, ki ga vsebujejo, so na primer jabolka, čebula, jagode, brokoli, češnje, zeleni čaj, kava, rdeče vino, kapre.

Kvercetin v obliki prehranskega dodatka
Prehranski dodatki kvercetina lahko pomagajo izboljšati vaše zdravje na veliko področjih.

Seveda je na trgu na voljo tudi dodatek kvercetina, in sicer v obliki praška ali pa kapsul. Takšni prehranski dodatki so na voljo v specializiranih prodajalnah s tovrstnimi izdelki. Ljudje dodatek kvercetina jemljejo iz več razlogov, na primer za povečanje imunosti, za boj proti vnetju, proti alergijam, za pomoč pri izvajanju vaj, za vzdrževanje splošnega zdravja.

Za zmanjšanje vnetja jemljite dodatek kvercetina

Tudi raziskave so pokazale antioksidativne lastnosti kvercetina z različnimi potencialnimi koristmi za zdravje. Med drugim takšen prehranski dodatek lahko učinkovito zmanjšuje vnetje, prav tako ublaži simptome alergije.

Dokazano je, da kvercetin lahko blokira encime, ki sodelujejo pri vnetju. Zavira tudi kemikalije, ki vnetje spodbujajo. Jemanje dodatkov zavira anafilaktične reakcije, ki so povezane z arašidi. Kljub omenjenemu pa še vedno ni povsem jasno, ali ima spojina lahko enak učinek na alergije pri osebah. Posledično je potrebnih še več raziskav, preden se kvarcetin sploh lahko priporoča kot alternativno zdravljenje.

V boj proti staranju s kvercetinom

Ne nazadnje pa je dodatek kvercetina lahko uspešen tudi pri boju s staranjem. Pomagal naj bi pomladiti ali odpraviti starajoče se celice in torej zmanjšati znake staranje.

Prednosti kvercetina – najbolj VSESTRANSKEGA antioksidanta

Nekateri pa ga jemljejo kot odlično pomoč pri izvajanju vadbe. Takšni prehranski dodatki naj bi namreč vsaj rahlo poskrbeli za zmogljivost vzdržljivostne vadbe. In še: pomaga lahko tudi pri nadzorovanju krvnega sladkorja. Kvercetin naj bi zmogel zmanjševati raven sladkorja v krvi na tešče.

Similar Posts: