Presenetljive prednosti kurkume

Zdravje

Kurkuma se je uspela uveljaviti kot priljubljena začimba, čeprav ima trpek okus, ki ne omogoča ravno vsestranske uporabe. Pravzaprav včasih to začimbo namenoma kombiniramo z živili, ki pomagajo zamaskirati njen okus. Predvsem se dobro znajde v kombinaciji z nekaterimi drugimi aromatičnimi začimbami in zelišči, najde pa svoje mesto tudi v solatah, sladicah in drugih jedeh, kjer si lahko privoščimo nekaj več svobode pri raziskovanju novih okusov. Na ta način postane kurkuma zelo uporabna v domači kuhinji, saj se lepo poda k različnim jedem, če jo znamo pravilno uporabiti.

V vsakem primeru pa bo kurkuma poleg svojega okusa in značilne oranžne barve prinesla še nekaj koristnih učinkov. Ravno po teh je začimba najbolj znana, njene prednosti pa so tako izrazite, da se pogosto omenja tudi kot superživilo. Ne glede na to, kako jo okličemo in kam jo uvrščamo, bo gotovo koristila telesu in duhu. Najbolj opevani so protivnetni učinki te začimbe, ki tako pomaga tudi pri lajšanju mnogih pogostih težav, izredno priporočljiva pa je tudi za preventivo. Niža krvni tlak in umirja razdražena prebavila, je antioksidant, hkrati pa koristi tudi vzdrževanju zdravih možganskih procesov. Seveda je nemogoče reči, v kakšni meri bo uporaba kurkume pripomogla k zdravemu življenju, prav tako ne moremo zatrditi, da bo začimba kakšne tegobe uspela povsem odpraviti. Gotovo pa se lepo vključi v zdrav in raznolik jedilnik, ki se pri zagotavljanju telesnega zdravja in dobrega počutja zanaša na učinke vseh živil, ki ga sestavljajo.

Ni nujno, da po kurkumi posežemo zaradi njenih obetavnih učinkov. Še bolj smiselno je, da začimbo uporabimo preprosto zato, ker s svojim okusom in vonjem doda svojevrsten pečat vsaki jedi, v kateri jo uporabimo. Tako so opisane prednosti le dobrodošel stranski učinek, v prvi vrsti pa uživamo v okusni in privlačni jedi. Tako bo kurkumo tudi najlažje redno uživati, saj nima smisla, da bi jo uporabljali kot prehransko dopolnilo zaradi njenih koristnih učinkov. Začimbo je možno uporabiti v številnih jedeh, seveda tudi v tistih, ki v receptu sicer kurkume ne omenjajo. Lahko pa se lotimo tudi kakšnega čisto edinstvenega kulinaričnega podviga ali pa uporabimo kak neobičajen recept. Priljubljena iznajdba je recimo toplo zlato mleko, ki sestoji iz kurkume, ingverja, cimeta, popra in nekaterih drugih dodatkov. Možnosti je veliko, tako da bo vsakdo našel pravi recept za svoj okus!

Za razliko od nekaterih drugih eksotičnih začimb in zelišč je možno kurkumo zelo enostavno najti kar na prodajni polici najbližje trgovine z živili. Je zelo priljubljena in razširjena začimba, zato je tudi na voljo v obliki različnih izdelkov. Prav tako je po ceni povsem primerljiva z drugimi začimbami in si jo lahko privošči vsak. Nekaj več možnosti sicer ponujajo specializirane prodajalne z zdravo hrano, kjer najdemo tudi kvalitetnejšo kurkumo z višjim koncentratom.

Folna kislina pred nosečnostjo. Nosečnice spadajo med skupine ljudi, pri katerih je zdrava prehrana še posebej pomembna. Preberi več …

Similar Posts: