Zobni vsadki so namensko oblikovana umetna korenina

Zdravje

Zobni vsadki ali implantati so vam zagotovo dobro poznani, saj se na trgu pojavljajo že vrsto let. So odlična rešitev za manjkajoče zobe. Z njimi namreč lahko prihranimo pri brušenju sosednjih zob. Pogosto so takšni vsadki označeni kot namensko oblikovana umetna korenina, ki se jo vstavi v čeljustno kost. Rezultati tovrstne oskrbe pa je čudovit nasmeh, povrnitev funkcije žvečenja in ne nazadnje še ohranitev preostalega zobovja.

Zobni vsadki vam v življenje vrnejo popoln nasmeh. Implantat nadomesti manjkajoče zobe in poskrbi za ohranitev ostalih zob. 

Ob tem pa se seveda vprašamo, kdo je pravzaprav primeren kandidat za zobne implantate. Idealen kandidat za tovrstni zobni vsadek mora biti kar se da dobrega zdravja ter seveda imeti tudi primerno ustno higieno.

Za vsaditev implantata je potrebna zadostna količina kosti

Za oporo zobnega vsadka služi kost, ki je mora biti v zadostni količini. Pacient mora imeti prav tako povsem zdrava obzobna tkiva, in to brez kakršnih koli znakov prisotnosti parodontalne bolezni. Zobni vsadki so trdno zraščeni skupaj s kostjo. Po sami vsaditvi implantata v kost pa je seveda potreben določen čas – za popolno zraščenje kosti ter implantata je potrebnih nekje od 4 do 6 mesecev.

Praviloma so zobni vsadki oziroma njihova površina izdelani iz titana. To pa zagotavlja odlično biološko povezavo s kostjo.

Lepi zobje s pomočjo nevidnega aparata oziroma invisaligna

Preberite tudi članek: Povsem diskretno zdravljenje zob s pomočjo posebnega aparata

Priljubljeno ortodontsko zdravljenje z nevidnim zobnim aparatom, ki se imenuje invisalign

Vsadki pomagajo pri večini težav z zobmi

Če se odločite za vstavitev zobnih vsadkov, je vsekakor dobro vedeti, kako vam bo takšna zobna rešitev v resnici pomagala. Dejstvo je, da z njimi lahko uspešno nadomeščamo en ali pa več zob. Če vam torej manjka en sam zob, ga lahko odlično nadomestite z implantatom ter krono. Na takšen način se boste seveda izognili brušenju sosednjih zob. Slednje pa je nujno pri izdelavi mostičkov.

Tudi če vam torej manjka več zob, so zobni vsadki odlična rešitev. Manjkajoče zobe lahko nadomestite z nekaj implantati, ki se jih poveže v mostiček. V primeru da vam manjkajo vsi zobje v zgornji ali spodnji čeljusti, se vam lahko izdela totalni fiksni mostiček, ki je sidran na implantatih.

Nega in vzdrževanje zobnih implantatov

V resnici so zobni vsadki kot vaši zobje. To pomeni, da od vas zahtevajo isto nego ter vzdrževanje. Če želite, da bo njihova življenjska doba v vaših ustih čim daljša, morate poskrbeti za redno čiščenje pa tudi nitkanje.

Preberite tudi članek kako poteka beljenje zob pod okvirjem strokovnjakov!

Similar Posts: