Zakaj je folna kislina pred nosečnostjo pomembna?

Zdravje

Folati so pravzaprav topni vitamini B9, ki jih lahko najdemo v nekaterih živilih, lahko pa jih v telo vnesemo tudi s kapsulami. Naravna prehranska dopolnila zanjo z visokimi vsebnostmi folatov pa so še posebej pomembna takrat, ko ženska namerava zanositi. Folna kislina pred nosečnostjo oziroma dva do tri mesece pred načrtovano zanositvijo omogoča, da ženska v svoje telo vnese optimalno količino folatov, ki so izredno pomembni za zaščito otroka pred okvarami nevralne cevi.

V tem obdobju lahko ženska poskuša jesti več živil, ki vsebujejo folate, vendar to ne zadostuje za optimalen vnos folatov v žensko telo pred načrtovano zanositvijo. Naravna prehranska dopolnila pa je prav tako priporočljivo jemati v prvem mesecu nosečnosti, zato je podjetje Vitanoval razvilo posebno Fertility + prehransko dopolnilo za njo, ki so povsem naravna in varna za uporabo tudi v prvem tromesečju. Folna kislina pred nosečnostjo je v tem prehranskem dopolnilu obogatena še s kombinacijo drugih sestavin, kot je cink, selen, koencim Q10 in drugo.

Redno uživanje folatov za zdravje otroka v maternici

Optimalna raven folatov v ženskem telesu pred spočetjem otroka zmanjšuje tveganje, da bi dojenček razvil napake v nevralni cevi. Folna kislina pred nosečnostjo zmanjšuje tveganje za nastanek težav z otrokovimi možgani in hrbtenjačo za kar 70 odstotkov. Naravna prehranska dopolnila z visokimi vsebnostmi folatov prav tako preprečujejo razvoj stanja pri otroku v maternici, kateremu pravimo spina bifida.

Spina bifida je namreč stanje, kjer se dojenčkova vretenca nepravilno in trajno izoblikujejo, zato je del hrbtenice nezaraščen, pri čemer pa je vnetjem izpostavljen hrbtni mozeg z ovojnicami. Ženska otroka lahko še vedno donosi, a mu bo ta prirojena napaka povzročala precejšnje težave z gibanjem, mehurjem, črevesjem in hkrati vplivala na njegovo kognicijo.

Priporočljivi dnevni odmerki folatov za nosečnice

Ginekologi svetujejo, da je jemanje folatov in drugih vitaminov v obliki prehranskih dodatkov potrebno tako časovno kot količinsko opredeliti. Uživanje dodatkov je zato priporočljivo dva meseca pred zanositvijo in v prvem tromesečju nošenja otroka v maternici. Približno polovica zanositev ni načrtovanih, zato naj ženska prične z uživanjem folne kisline takoj, ko izve, da je noseča.

Ginekologi priporočajo, da ženska, ki namerava zanositi, dnevno vnese v telo vsaj 0,4 mg folatov. Zato je dobro izbrati takšen dodatek k prehrani, ki nudi čim višje vsebnosti te sestavine. Tako Fertility + naravna prehranska dopolnila za njo vsebujejo kar 0,6 mg folne kisline v eni kapsuli, kar pomeni, da ena kapsula zadosti dnevni potrebi po vnosu te sestavine. Priporočljivo je, da folna kislina pred nosečnostjo v kapsulah vsebuje tudi ostale sestavine, ki krepijo ženski imunski sistem, vzpostavljajo hormonsko ravnovesje in izboljšujejo plodnost.  

Korekcijska očala za moške in ženske. Popolna kombinacija vrhunske kakovosti, brezčasnega dizajna in inovativne tehnologije. Preberi več …

Similar Posts: