Marmorni kolač

Zdravje

Marmorni kolač je zelo pogosta vrsta maslenega kolača, ki se po navadi streže h kavi ali čaju. S povsem enostavnim pristopom brez dodatnih prelivov in nadevov je marmorni kolač pridobil svojevrsten ugled med slaščicami. Danes marmorni kolač poznajo praktično vsi navdušenci nad peko sladkih dobrot in osnovni recepti še naprej dobivajo nove in nove variante.

Priprava

Marmorni kolač je narejen iz tekoče mase za pripravo bogatega maslenega biskvita. Klasična oblika marmornega kolača izhaja iz tipičnega modela za okroglo potico, ki se za ta namen največ uporablja. Kljub temu pa se marmorni kolač lahko speče v kakršnem koli modelu, ki ima dovolj prostornine za naraslo maso. Klasični marmorni kolač je danes narejen iz kakavove in vaniljeve zvrsti. Biskvitno maso se pred vlivanjem v model razdeli na dva dela. Enemu se doda nekaj žlic kakava in premeša, da tako postane temnejši. Nato se v model izmenično vliva svetli in temni del, tako da v strukturi testa nastanejo marmornati vzorci, po katerih je kolač tudi dobil ime. Če menimo, da je mešanja med barvami premalo, lahko z zobotrebcem še dodatno razdrobimo barvno strukturo. Možnost je tudi, da uporabimo celo tri ali štiri barvne kombinacije. V vsakem primeru pa je treba paziti, da ne bi z zobotrebcem preveč razburkali tekoče mase. Tako nastanejo le neznatne lise brez izrazitih barvnih prehodov, kar pa ni tako estetsko na pogled.

Druge barvne kombinacije

Za obarvanje dela tekoče mase se lahko uporablja več različnih sestavin. V preteklosti, ko uporaba kakava še ni bila tako razširjena, se je za rjavo obarvanje veliko uporabljala melasa, ki ostane pri proizvodnji sladkorja iz sladkornega trsa. Danes se ta kombinacija ne uporablja več toliko, ker ima melasa svojevrsten okus, ki se ga je potrebno navaditi. Seveda pa imamo danes na voljo celo množico živilskih barvil vseh barv in umetne arome z različnimi okusi. Z njimi je mogoče ustvariti skoraj vse barvne kombinacije, ki si jih lahko zamislimo. Tudi z nekaterimi naravnimi dodatki lahko pobarvamo maso in ji dodamo nek okus. Tipičen primer je rdeča pesa, borovničev sok, zdrobljen pehtran in tako dalje.

Tekstura marmornega kolača

Značilnost marmornega kolača je tudi njegova relativno čvrsta struktura na hladnejši temperaturi. Čvrstost v tem primeru izhaja iz strukture masla, ki na hladnem postane bolj trdo. Visoka vsebnost masla v testu za kolač je razlog za unikatno strukturo, s katero se ponaša marmorni kolač, hkrati pa tudi za bogat okus kljub odsotnosti nadevov in prelivov. Iz istega razloga se pri pripravi marmornega kolača ne da goljufati z maščobo – pri tortnih in drugih namočenih biskvitih se maslo velikokrat zamenja z navadnim oljem, ki je cenejše, marmorni kolač pa zahteva uporabo pravega masla, saj bo le tako imel zahtevan okus in teksturo.

Similar Posts: