Korekcijska očala za moške in ženske

Zdravje

Zaradi vsakodnevnega dela na računalniku se nam vid hitro poslabša. V primeru, da odlašamo z nošenjem očal, lahko hitro dobimo visoko dioptrijo, ki jo je težko izboljšati. V primeru slabšega vida je tako dobro, da se čimprej odpravimo na okulistični pregled in preverimo realno stanje.

Izbira okvirja glede na obliko obraza

Glede na obliko obraza se določa tudi vrsta primernih očal. Ločimo med štirimi oblikami obraza:

  • Okrogel,
  • Ovalni,
  • Srčast,
  • Oglat.

Okrogel obraz in podoglovat okvir

Okroglemu obrazu se najbolj poda podolgovat okvir očal, ki obraz naredi vitkejši. Pomembno je, da okvirji niso prenizki, saj bodo izpadla očala premajhna glede na velikost obraza. Okvir naj bo ob straneh malo podaljšan, saj bo tako poudaril zgornji del obraza. Okrogli obraz naj se izogiba okroglim ali ovalnim modelom, ki obraz naredijo še bolj okrogel.

Korekcijska očala
Glede na obliko obraza se določa tudi vrsta primernih očal.

Ovalni obraz in oglat okvir

Ovalnemu obrazu se prilegajo vse vrste očal, vendar najbolj pa oglata aviator očala. Slednja naj ne bodo preveč staromodna ali prevelika, temveč manjša in modernih barv.

Srčast obraz in okrogli okvirji

Srčast obraz si lahko privošči okrogla in podolgovata očala, ne pa ovalna. Srčastemu obrazu se ne prilegajo srčasti okvirji.

Oglat obraz in okrogli okvirji

Oglat obraz si lahko privošči okrogla in ovalna očala. Izberemo lahko tudi manjša okrogla očala v stilu Harry Potterja z okvirji v barvah kovine. 

Preberite naslednji članek: Stetoskop je izvrsten medicinski pripomoček

Bela halja in stetoskop okoli vratu – to sta dva najprepoznavnejša simbola zdravniškega poklica. Eden izmed starejših medicinskih pripomočkov je stetoskop, ki je namenjen preverjanju delovanja srca ter pljuč.

Izbira okvirja očal glede na ten kože in barvo las

Model očal lahko izberemo tudi glede na naš ten kože in barvo las. Svetlolasci si navadno izberejo svetlejše odtenke očal, ki se podajo z njihovimi lasmi in oblačili. Temnolasci imajo več izbire glede temnih ali zelo živih barv okvirjev. Veliko ljudi se celo odloči za nakup več različnih očal v različnih barvah, ki jih kombinirajo glede na stil oblačenja in barvo las.

Sončna očala z dioptrijo

Korekcijska sončna očala z dioptrijo so posebej primerna za posameznike z visoko dioptrijo. Njihova prednost je v tem, da so cenovno ugodne in modne. Uporabljamo jih lahko med plavanjem, med gibanjem po prostem ali med vožnjo. Tako nam ni potrebno stalno menjavati korekcijska za sončna in obratno. V primeru močnega sonca imamo tako ves čas gor sončna očala z dioptrijo, ki omogočajo varno vožnjo v vseh vremenskih razmerah. Posebnost sončnih očal z dioptrijo je tudi v tem, da lahko izberemo zelo velik okvir ki pokrije celotno vidno polje.

Že preprosti test vida je lahko dober pokazatelj zdravja naših oči. Pomaga nam, da zaznamo očesne bolezni v fazi razvoja in preprečimo nadaljnje poškodbe občutljivih delov oči, obenem pa se prepričamo kako dobro vidimo in če so morda naše oči preobremenjene, občutljive na določene alergene in še mnogo več.

Preberite si še naslednji članek: Paradontoza ali vnetje obzobnih tkiv

Similar Posts: