Holesterol je področje, kjer zdravstvena stroka iz leta v leto napreduje.
Beseda holesterol je grškega izvora, chole pomeni žolč, stereos je oznaka za trden, ol je oznaka za alkohol. Odkrili so ga sredi osemnajstega stoletja v trdi obliki v žolčnih kamnih, v prvem desetletju devetnajstega stoletja ga je Eugène Chevreul poimenoval holesterin. V človeškem telesu je holesterol pomemben, saj vzdržuje in gradi celične membrane. Zdravstvena stoka mu posveča veliko pozornosti, zaradi z njim povezanih težav se priporoča gibanje, ustrezno prehrano, sproščanje ter druge ukrepe za zmanjšanje vsebnosti holesterola v krvi. V splošnem prepričanju ima holesterol pogosto negativen prizvok, od primera do primera pa zelo različen. Mnogi ga povezujejo z debelostjo, prehranskimi prekomernimi užitki ter podobnim. Vendar je v splošnem prepričanju tudi veliko neznanja in ne zavedanja nekaterih osnovnih lastnosti. Debelost še ne pomeni nujno holesterol, kot mnogokrat sklepa splošno prepričanje. Dokazano ga nekatere osebe s prekomerno telesno težo nimajo. Imajo pa ga osebe, ki so suhe ali celo prekomerno suhe. Zato lahko holesterol in povezovanje z debelostjo oziroma prekomerno telesno težo preprosto izločimo iz naših pogovorov in besedil. Ker bomo s tem delali sami sebi slabo podobo nerazgledane osebe. Res pa je, da obstaja holesterol v dveh različicah. Poznamo slabo in dobro različico. V pogovoru pogosto slišimo za slab in dober holesterol. Slaba različica ima tudi oznako LDL, človeku se nabira na stenah arterij, kar lahko povzroča pljučno embolijo, možgansko kap ali kakšno drugo težavo. Dobra različica ima tudi oznako HDL, njegova naloga je odstranjevanje slabega holesterola iz krvi ter transportiranje v jetra. Nasveti zdravnikov lahko jemljemo kot želimo, nekateri njihovi nasveti vsekakor koristjo. Prevelika telesna teža nikomur ne koristi, enako velja za slabe prehranske navade. Obe težavi lahko združimo v boljšo izkušnjo, več telesne vadbe nam pomaga pri vitalnosti.
Holesterol lahko pripomore k izboljšanju prehranskih navad in povečanju gibalnih sposobnosti.