Paradontoza ali vnetje obzobnih tkiv

Zdravje

Paradontoza je neredek pojav, ki lahko prizadene prav vsakega med vami. To je vnetje obzobnih tkiv. Če je vneta samo dlesen, se temu strokovno reče gingivitis. Če pa se vnetje razširi še naprej, govorimo o paradontitisu. Večina oseb se niti ne zaveda, da ima paradontozo. Še zlasti se tega ne zavedajo v najbolj zgodnji fazi, ko še niso prisotne bolečine oziroma so te redke. Ko pa se pojavijo hujše bolečine, je v večini primerov lahko že prepozno za reševanje zob. 

Če sumite na paradontalno bolezen, vam predlagamo temeljit pregled. Strokovnjak za zobe bo ugotovil stanje dlesni, kako globoko so žepi, ali je kost že poškodovana ter podobno. 

Upočasnitev paradontoze 

Paradontoza praviloma ni ozdravljiva bolezen. Kljub temu pa se lahko uredi do te mere, da se jo v veliki meri upočasni. Za to so potrebne redne kontrole, vrhunska zobna higiena, potrebno pa se je dosledno držati tudi vseh navodil strokovnjakov. 

Lasersko zdravljenje paradontoze 

V zadnjem času se paradontoza zdravi tudi s pomočjo laserja. Zdravljenje z laserjem se namreč na področju zdravljenja mehkih obzobnih tkiv praviloma vedno izkaže za izjemno učinkovito. Svetloba laserja deluje na barvilo ter uničuje bakterije, na katere je barvilo vezano. 

V zadnjem času se paradontoza zdravi tudi s pomočjo laserja.

Zdravljene paradontoze z laserjem se uporablja kot nadaljevanje glajenja korenin in luščenja. To še posebej velja za mesta, kjer je bilo pred tem ročno odstranjevanje. To je bilo zaradi anatomskih posebnosti ali pa globine žepov manj natančno. 

Najpogostejši vzrok za paradontozo

Paradontoza je torej vnetje dlesni, kosti, korenine in vezivnega tkiva, ki korenino povezuje s kostjo. Le malokdo v resnici ve, da je ravno ta bolezen najpogostejša bolezen človeštva. Do nje najpogosteje pride v primeru, če zobnih oblog z redno ustno higieno ne odstranjujemo dovolj temeljito. V takem primeru se namreč pričnejo razmnoževati škodljive bakterije. S sproščanjem toksinov napadejo telo. Naš imunski sistem se na to odzove z vnetjem. 

Na začetku paradontalne bolezni so najbolj na udaru dlesni. Nato sledijo še obolenja ostalih podpornih tkiv, zlasti kosti. Bakterijam sčasoma ni dovolj samo to. Skupaj s svojimi toksini vdirajo v krvni obtok ter tako pričnejo zastrupljati še preostalo telo. Paradontoza je torej veliko resnejša bolezen, kot si marsikdo med vami lahko sploh zamišlja. 

Preberite še članek o psihoterapiji v Mariboru.

Similar Posts: