Moderne LED žarnice

Varčne žarnice z dolgo življenjsko dobo za naš dom

Dom

Zadnja leta imamo na izbiro vedno več različnih svetil za dom. Na voljo so stenska, stropna in številna vgradna svetila, ki močno popestrijo občutek in ustvarijo edinstveno atmosfero v vsaki sobi. Mnoga izmed omenjenih svetil uporabljajo LED žarnice, saj predstavljajo tehnološko novost. Njihova prednost je, da porabijo veliko manj električne energije kot klasične žarnice. Zato so primerne za osvetljevanje notranjosti in zunanjosti večjih in manjših hiš, kot tudi drugih objektov. Obenem pa imajo zelo dolgo življenjsko dobo, kar jih naredi izredno uporabne za vsako rabo.

Moderne LED žarnice imajo nizko porabo

Priljubljenost LED žarnic je mogoče pripisati njihovi nizki porabi električne energije. Če jih primerjamo s klasičnimi halogenskimi žarnicami, porabijo 90% manj električne energije. To pomeni, da se samo 10% porabljene energije sprosti v okolje preko toplote. Nizka poraba je dandanes zelo pomembna, saj imamo v hiši ali stanovanju vedno več elektronskih naprav. 

LED žarnice v različnih barvah
LED žarnice v različnih barvah

Tudi starejša svetila je mogoče opremiti z LED žarnicami, saj uporabljajo enake navoje kot klasične. Tako je mogoče nadgraditi starejša stropna, stenska in namizna svetila z bolj učinkovito žarnico. Z 10-vatno žarnico LED lahko razsvetlimo sobo do enake mere, kot če bi uporabljali 45-vatno klasično žarnico. Energijska učinkovitost pa je dandanes zelo pomembna, saj nam pomaga prihraniti dober del sredstev, ki nastanejo v vsakdanjem življenju.

Dolga življenjska doba svetil LED

Morda je največja prednost vseh LED svetil ta, da imajo dolgo življenjsko dobo. To je tudi razlog, da se jih priporoča za uporabo na mestih, ki so težko dostopna. Moderne LED žarnice zdržijo tudi do 50x dlje od navadnih. Tako se potreba po zamenjavi žarnice močno zmanjša, saj svetilo lahko deluje tudi po več let brez težav.

Zakaj so LED žarnice boljše? Primerjava različnih vrst žarnic.

Novejše LED žarnice so tudi odporne na manjše udarce, saj nimajo žarilne nitke. S tem se poveča varnost njihove uporabe, saj ne vsebujejo izredno vročih ali strupenih elementov, ki so lahko nevarni za ljudi in živali.

Svetila, ki niso vroča na dotik

Polprevodniki so veliko bolj učinkoviti pri ustvarjanju svetlobe kot žarilne nitke. Vse LED žarnice vsebujejo polprevodnik preko katerega prične teči električna energija, zato prične žareti. Deluje pri veliko nižji temperaturi, kar pomeni, da je posamezna žarnica LED veliko bolj varčna za uporabo. Pri dotiku bo mlačna ali pa rahlo topla. S tem močno zmanjšamo možnost poškodb pri otrocih in živalih. Vedno je priporočljivo prakticirati previdnost in onemogočiti, da bi se domača svetila dotikala zaves, rastlin ipd., ali bila dostopna otrokom ali domačim ljubljenčkom.

Similar Posts: