Pogosti razlogi za okvaro podatkov

Tehnologija

Današnji računalniki uporabljajo veliko različnih medijev za shranjevanje podatkov. Tako imamo na voljo klasične trde diske, kot tudi SSD-diske v SATA in NVMe konfiguraciji. Poleg tega pa lahko zraven prištejemo še USB ključe, prenosne diske in druge spominske medije. V vsakem primeru je res, da so omenjeni mediji za shranjevanje informacij vedno bolj zmogljivi in zanesljivi. Vendar računalnik ni neuničljiva naprava, saj je še vedno občutljiv na različne vplive iz okolja. Obenem pa tudi virusi lahko povzročijo izbris ali izgubo podatkov. Tako je reševanje podatkov iz računalnika ena izmed najbolj pogosto zahtevanih storitev s strani podjetij in posameznikov.

Reševanje podatkov iz računalnika
Reševanje podatkov iz računalnika je ena izmed najbolj pogosto zahtevanih storitev s strani podjetij in posameznikov.

Trdi diski so občutljive naprave

Kljub trdni in odporni zunanjosti modernih trdih diskov, so te še vedno dokaj ranljivi. Notranje komponente, kot so magnetne plošče in bralna roka, so izredno občutljive na fizične udarce in vibracije. To je tudi razlog, da so trdi oziroma hard diski v prenosnikih dostikrat potrebni reševanja podatkov. Sam prenosnik velikokrat premaknemo na mizi, ga odložimo na različne podloge ipd. Vse te vibracije pa sčasoma poškodujejo sam medij in podatke na njem.

Električni udari so tudi pogost razlog, da potrebujemo reševanje podatkov iz trdega diska. Priporočljivo je, da računalnik ugasnemo, če je možnost električnega udara strele. Izpadi električne energije in previsoka vročina pa lahko tudi načneta zdravje samega diska.

SSD diski ne vsebujejo mehaničnih komponent

Dandanes lahko opazimo, da vedno več računalnikov vsebuje SSD disk. Temu je tako, saj ne vsebuje mehaničnih komponent, kar ga naredi neranljive na vibracije, premikanje računalnika in manjše udarce. Slabost pa je ta, da ima omejeno število branj in pisanj. Tako je računalnik, ki je star 5+ let, morda potreben reševanja podatkov iz SSD diska, saj v nekem trenutku z njega ni več možno brati zapisanih podatkov.

Računalniške komponente se lahko okvarijo

Vsak računalnik je sestavljen iz več različnih komponent. Te morajo delovati in med seboj komunicirati, če želimo, da sam operacijski sistem deluje brezhibno. Lahko pa se zgodi, da se zaradi različnih dejavnikov okvari matična plošča, napajalnik, delovni spomin ipd. Takrat ne bomo mogli več dostopati več do aplikacij, datotek in drugih podatkov, ki so shranjeni na našem računalniku.

Reševanje podatkov iz diska v prenosniku ali namiznem računalniku

Reševanje podatkov iz računalniških sistemov je tako zelo pogosto, ker se okvari katera od komponent. To je še posebej potrebno takrat, ko je trdi disk zavarovan z gesli ali enkripcijo, kar pomeni, da ga ne moremo preprosto uporabiti v drugem računalniku.

Virusi povzročijo veliko škode

Neglede na to, če uporabljamo SSD ali trdi disk, lahko virusi poškodujejo podatke na več različnih načinov. Odpiranje neznanih povezav v pošti od neznanih pošiljateljev je lahko zelo nevarno. Tako hitro pridobimo viruse na naš računalnik, ki nam zaklenejo podatke in zahtevajo odkupnino. Lahko pa jih tudi pobrišejo, kar lahko povzroči izredno škodo.

Če smo izgubili dostop do naših podatkov, lahko najdemo pomoč pri podjetju Anni. Strokovnjaki iz omenjenega podjetja lahko povrnejo naše slike, glasbene datoteke in druge podatke iz vseh okvarjenih spominskih medijev.

Similar Posts: