Najpogostejši pokazatelji, da je avtoelektrika poškodovana

Avtomoto

Sistem avtoelektrike sestoji iz alternatorja, krmilne naprave, relejev, senzorjev, stikal, visokotlačne črpalke, vžigalnih vodnikov in zaganjalne naprave. Nekatere avtodele lahko zamenjate sami enostavno doma, pri drugih boste potrebovali strokovni servis. 

Znaki okvare akumulatorja in alternatorja

Okvarjena avtoelektrika ima včasih jasne pokazatelje. Pod najbolj očitne spadajo prepočasno polnjenje akumulatorja, hrupno oglašanje avtomobila v prostem teku in ugašanje avtomobila v prostem teku. Nekateri znaki okvare alternatorja so podobni znakom okvare zaganjalne naprave.  Pred zamenjavo akumulatorja in alternatorja morate tako meriti napetos z voltmetrom med samim polnjenjem akumulatorja. V kolikor prihaja do odstopanj ali preslabega polnjenja, je težava z alternatorjem ali akumulatorjem. Če pa ni, morate še naprej preveriti druge dele avtoelektrike, da najdete krivca.

Okvarjena avtoelektrika ima včasih jasne pokazatelje.

Težave z zaganjalnikom

Okvarjena avtoelektrika se kaže tudi v težavah pri vžigu. Avtomobil z obračanjem ključa ne vžge, temveč vžge šele ob fizičnem potisku avtomobila. To pomeni, da pri obratu ključa ne poskoči iskra in zaganjalnik ne deluje pravilno. V kolikor ni težava v alternatorju in je v zaganjalniku, bo avtomobil po menjavi zaganjalnika sam vžgal brez vsake težave.

Okvara relejev

Okvarjeni releji prekinjajo stik med posameznimi porabniki v avtomobilu. Med vožnjo tako ne morete zapreti ali odpreti oken, luči in brisalci tudi po obratih gumbov ne reagirajo, smerokazi se ne vklopijo, gretje pa ne dela redno. Med vožnjo tako prihaja samo do pihanja mrzlega ali zelo vročega zraka iz zračnikov. Taka okvara avtoelektrike je med najbolj očitnimi in najlažje popravljivimi.

Preberite si še naslednji članek: Pomembnost dobro delujočega zobatega jermena

Zobati jermen igra ključno vlogo pri pravilnem delovanju motorja.

Nedelovanje senzorjev

Okvarjeni senzorji so tudi najhitreje opazna napaka. Med parkiranjem senzorji namreč ne pokažejo ovir pred avtomobilom ter ne oddajajo zvoka. Pravilno nameščeni senzorji morajo pravočasno opozoriti na vse ovire okoli avtomobila. Če ne opozorijo, potem morate ta okvarjeni del avtoelektrike hitro zamenjati, da ne pride do nesreče.

Domača avtoelektrična popravila

Doma lahko menjate večino delov avtoelektrike. Najpogosteje pa moški menjajo:

Vse ostale rezervne dele raje poiščite prek spleta in jih menjajte s pomočjo strokovnega servisa. Na ta način boste imeli tudi garancijo na samo delo. Doma tudi nimate vsega orodja za avtoelektriko, ki je potrebno pri menjavi delov. Nekatere avtodele lahko dodate tudi naknadno. V primeru, da ste kupili avtomobil, ki nima določenih karakteristik, lahko sami vgradite dodatno opremo. Sami lahko tako naknadno namestite parkirne senzorje ali pa stikala za električni pomik stekel.

Similar Posts: