Izberite pravi obrezovalnik za vašo živo mejo

Dom

Izbira prave vrste obrezovalnika grmovja je odvisna od več dejavnikov. Glede na vašo živo mejo, ali je visoka ali nizka, ter glede na velikost grmovja in želene oblike, se lahko odločite med različnimi možnostmi.

Vaša živa meja bo vedno urejena in elegantna s pomočjo vrhunskih škarij.

Izbira obrezovalnika glede na vrsto žive meje

Ročne škarje so primerna izbira za nego vseh vrst žive meje, ne glede na to, ali je to smreka, gaber, fotinija, lovorikovec ali mešana živa meja. Ročne škarje so zelo natančne in omogočajo bolj podroben pristop. Obstajajo različni modeli, ki imajo teleskopske ročaje za dosego višjih vej ali ergonomske ročaje za udobno uporabo. Prav tako pa lahko izbirate med različnimi dolžinami rezil, tudi za debelejše veje.

Uporaba ročnih škarij za živo mejo

Če imate opravka z večjimi površinami grmovja, so električni obrezovalniki odlična izbira. Obstajajo dvostranski obrezovalniki za oblikovanje, enostranski za ravne površine in višinski obrezovalniki za visoke žive meje, pri katerih ni potrebno uporabljati lestve. V primeru, da vam električni kabel ovira delo, imate na voljo tudi akumulatorske škarje za živo mejo. Bencinski obrezovalniki so sicer nekoliko hrupnejši in povzročajo več vibracij, vendar pa nudijo večjo avtonomijo. Pri vseh tipih obrezovalnikov lahko izbirate tudi različne dolžine rezil ter zmogljivosti naprave.

Uporaba električnih in motornih obrezovalnikov grmovja

Za večjo vsestranskost pa so zelo priljubljeni tudi multifunkcijski kosr, ki imajo priključek škarij za živo mejo. Obstaja več možnosti glede dolžine rezalnika, na voljo pa je tudi nastavljiv kot rezalnika do 90 stopinj. Motorna kosilnica že sama po sebi omogoča dosega višjih predelov žive meje, vendar pa lahko s podaljškom dosežete še najvišje predele.

Različne vrste škarij za živo mejo

Obstajajo tri vrste škarij za obrezovanje žive meje: dvostranski, enostranski in višinski obrezovalniki. Odločite se za tistega, ki najbolje ustreza vašim vrtnarskim potrebam.

Uporaba dvostranskega obrezovalnika žive meje

Dvostranski obrezovalnik je najbolj primeren za oblikovanje žive meje, saj ga lahko uporabite za obrezovanje žive meje do višine prsnega koša. Pri dvostranskih obrezovalnikih žive meje je tudi možno prilagoditi zadnji ročaj, kar omogoča večjo prilagodljivost in boljšo ergonomijo pri obrezovanju stranic žive meje.

Uporaba enostranskega obrezovalnika žive meje

Enostranski obrezovalniki žive meje so zasnovani predvsem za ravne dele žive meje. Z zobmi na eni strani vodila rezila je rezilo lahko daljše, ne da bi bilo orodje pretežko. Daljše rezilo omogoča, da z enim potegom obrežete večje površine.

Uporaba višinskega obrezovalnika žive meje

Višinski obrezovalniki žive meje so primerni za obrezovanje visoke in nizke žive meje ter talnega rastja. Z višinskim obrezovalnikom žive meje lahko brez uporabe lestve obrežete visoko živo mejo. Možnost nagiba vodila rezila omogoča hitrejše in lažje obrezovanje ter dosego nizke ali visoke žive meje. Motor deluje kot protiutež vodilu rezila, kar omogoča uravnoteženo delo.

Similar Posts: