Savna je tradicionalna oblika izpostavljanja telesa vročemu zraku

Zdravje

Savna je tradicionalna oblika izpostavljanja telesa vročemu zraku.

Finska savna učinkuje se z drugo besedo imenuje tudi suha savna . Razlog je v nizki relativni vlažnosti v primerjavi z parno ali turško savno. V termah Zreče je finska savna največja ponudba savn, kar je pričakovano glede na njeno priljubljenost in razširjenost. Na telo deluje s segrevanjem zraka v zaprtem in izoliranem prostoru, ki je najpogosteje iz lesa. Dodatne učinke finska savna nudi s polivanjem mešanice vode in arome po ogretih kamnih, s tem se sprošča vroči val pare. Z njim se prostor dodatno segreje ter pospeši znojenje telesa. Finska savna je tudi dokaz človekovega razumevanja naravnih pojavov ter njihovega izkoriščanja v razne koristne namene.

Zrak v finski savni je razporejen po plasteh, zaradi termodinamike se idealne razmere ustvarijo v vrhnjih plasteh. Zato ima finska savna tej lastnosti primerno izvedbo, ki omogoča prilagoditev delovanja učinkov. Njena prednost je, da ne povzroča težav. Ozračje je suho, z znojenjem pospešimo obnovo kože in izločanje strupenih snovi. Zaradi znojenja je priporočljivo izgubljene vitamine in minerale nadomeščati s pitjem vode ali drugih osvežilnih učinkov. Finska savna ima poleg ugodnega delovanja na kožo in čiščenje telesa, strokovno potrjene učinke, kot so: pospeševanje prebave, preprečevanju stresa, celulita, krepitev ožilja in srca, odličen vpliv na gibalni sistem ter sproščanje mišic. Finska savna je predhodnica vseh drugih savn, je priljubljena ter velja za tradicionalno savno. Zgodovinski viri jo omenjajo že pred davnimi stoletji, njena priljubljenost tudi ne pozna meja. Znano je, da so jo prebivalci severa Evrope ob različnih priložnostih tudi prenesli v tuje kraje, kjer so bivali za daljši čas. Posebno to velja za hladne in mrzle predele sveta, s tem so se varovali pred prehladi ter različnimi zdravstvenimi težavami.

V termah Zreče je finska savna del sklopa Savna vas, skupno je v njej pet finskih savn.

terme-zrece.eu/si/zdravje-in-wellness/wellness/savna-vas

Kako stres vpliva na kvaliteto našega življenja? Zdravje je pravzaprav sposobnost, da se tisoče funkcij človekovega organizma usklajeno prilagaja spremembam in zahtevam okolja.  Preberi več …

Similar Posts: