Nastanek krem za sončenje

Lepota in moda

Kreme za sončenje so nujno potrebne predvsem v poletnih časih, v resnici pa jih uporabljamo v vseh letnih časih, tudi pozimi, npr. na smučanju. Dejstvo je, da kreme za sončenje preprečujejo sončne opekline, saj vsebujejo veliko aktivnih snovi, ki odbijajo škodljive sončne žarke. Te aktivne snovi delimo med kemično zaščito (organske spojine, ki vsrkavajo ultravijolično svetlobo) ter fizično zaščito (anorganske delce, ki odbijajo, razpršijo in vsrkajo ultravijolično svetlobo).

Uporaba krem za sončenje je priporočljiva, saj preprečujejo nastanek karcinoma skvamoznih in bazalnih celic.
Pa se kdaj vprašamo, kako so take vrste krem sploh nastale.

Prvo učinkovito kremo za sončenje je namreč razvil kemik Franz Greiter, in sicer leta 1938 po imenu Gletscher Crème na kateri je osnoval podjetje Piz Buin, ki še danes proizvaja tovrstne kozmetične izdelke. Po zdajšnjih kriterijih je krema imela SPF 2, veliko slabše od mnogih rastlinskih olj.

puranatura1

Prvo kremo za sončenje široke potrošnje pa je naredil znani farmacevt Benjamin Green, in sicer leta 1944. Narejena je bila na osnovi petrolejskega želeja in kemijske zaščite. Povečano povpraševanje po njej je sovpadalo z 2. svetovno vojno, ko so vojaki potrebovali vsaj nekaj zaščite pred soncem. Kasneje je kupil patent Coppertone in pričel z marketingom v petdesetih letih prejšnjega stoletja.

Leta 1962 je v ospredje ponovno stopil Franz Greiter, ko je predstavil koncept faktorja sončne zaščite (Sun Protection Factor – SPF). Koncept je kasneje postal standard določanja učinkovitosti krem za sončenje, pomeni pa učinkovitost zaščite pred sončnimi žarki, ko nanesemo 2 miligrama kreme na kvadraten centimeter kože.

Puloverjem s kapuco boste hvaležni predvsem v hladnejšem vremenu, pa tudi na večernih zabavah, ko bodo v kombinaciji s trendi kavbojkami in enobarvno majico videti odlično. Preberi več …

Similar Posts: