Kako oprati hišo z visokotlačnim čistilnikom?

Dom

Za brezhibno zunanjost hiše je potrebnih nekaj pripravljalnega dela in znanja, vendar so rezultati vredni truda. Morda ni čarobne palice, s katero bi v trenutku pregnali leta plesni in umazanijo z zunanjosti vašega doma, vendar je pranje pod pritiskom za čiščenje fasade naslednja najboljša rešitev. Ta postopek je odličen način za odstranjevanje umazanije na tradicionalnih štukaturah, aluminiju, jeklu, lesu in opečnih oblogah vašega doma. Tlačno pranje se lahko izvaja vsakih nekaj let za splošno vzdrževanje; potrebno je tudi za pripravo zunanjosti hiše pred barvanjem.

Vendar pa je to opravilo bolj zapleteno kot le priključitev vrtne cevi na tlačni čistilec in vklop vode. Tlačno pranje zahteva tudi nekaj spretnosti. Premočno pršenje lahko poškoduje obloge ali barvo – pranje pod pritiskom ni priporočljivo za obloge iz cementnih vlaken, ki se lahko pri tem poškodujejo.

Če želite svoj dom očistiti hitro in enostavno, razmislite o uporabi visokotlačnega čistilnika.

Tlačno pranje hiše je tvegano, če ne upoštevate ustreznih varnostnih ukrepov, in je lahko fizično precej zahtevno. Če je minilo že veliko časa od zadnjega tlačnega pranja vašega doma, vas verjetno čaka veliko ročnega drgnjenja. Če je vaša hiša višja od ene etaže in vam ni do tega, da bi stali na odrih, lahko razmislite o najemu profesionalca za to delo. Za čiščenje fasade cena v primeru enonadstropne hiše ni visoka in s tem boste povečati privlačnost vaše hiše.

Preden začnete preverite lokalno vremensko napoved in za pranje z elektriko izberite sončen dan spomladi ali jeseni. Dobro se je izogibati pranju na močnem poletnem soncu, ki lahko izsuši čistilna sredstva, preden jih lahko sperete. S kombinacijo ustreznih čistilnih sredstev, drgnjenja, dobre tehnike in temeljitega izpiranja bo vaš dom kmalu spet čist kot solza.

Izbira ustreznega tlačnega čistilnika

Tlačni čistilniki ustvarjajo visokotlačni vodni curek, ki je idealen za čiščenje plovil, pločnikov in hiš. Njihova moč se meri v funtih na kvadratni palec (psi), kar pomeni pritisk tekoče vsebine na stene posode. Tlačni pralniki so na voljo v motornih in električnih modelih; motorni lahko ustvarijo večji psi in se priporočajo za težja dela in trše materiale. Ker jih ni treba priključiti v električno vtičnico, so motorni tlačni čistilniki tudi bolj mobilni, zato so primernejši za težko dostopna območja.

Če nameravate stroj najeti, vam bo najemodajalec lahko priporočil ustrezen tlačni čistilec za vaše delo. Preverite tudi navodila za uporabo stroja, da se prepričate, ali je tlačni tlak primeren za vaše razmere. Prav tako je dobro, da podjetja, ki vam ga je dalo v najem, prosite, da vam pokaže, kako pritrditi in odstraniti šobe z razpršilne palice ter kako pritrditi podaljšek. Velja omeniti, da so tlačni čistilniki okorni in pogosto precej težki – nekateri modeli tehtajo več kot 100 kilogramov. Morda boste potrebovali pomočnika, da boste tlačni čistilec prepeljali domov.

Kakšen je pravilen PSI pri visokotlačnem čistilniku za fasado moje hiše?

Psi, ki je potreben za gradbene materiale, se razlikuje. Pobarvane lesene obloge z mehkimi vlakni, štukature in aluminijaste obloge je najbolje obdelovati z modeli z 1200 do 1500 psi. Za občutljivo štukaturo je prav tako najbolje uporabiti 25- do 30-stopinjsko širšo razpršilno šobo, da se voda razprši po večji površini in z manjšo silo, kar prepreči kakršno koli poškodbe. Pri pranju vinilnih oblog ali drugih robustnih, neobarvanih materialov, kot so opeka, kamen in jeklo, je priporočljivo uporabiti stroj z zmogljivostjo od 2500 do 3000 psi. Tlačno pranje vlaknocementnih oblog ni priporočljivo in lahko izniči garancijo na obloge. Če se odločite za tlačno pranje te vrste oblog, ne pozabite uporabiti manj kot 1 500 psi in široko šobo.

Varnostni ukrepi za pranje pod pritiskom

Tlačni pralniki so dovolj močni, da lahko odtrgajo kožo ali povzročijo slepoto, če so razpršeni v višini oči. Nikoli se ne igrajte z opremo, da bi poškropili prijatelja ali jo uporabili za umivanje rok ali nog.
Voda in elektrika sta nevarna kombinacija.

Zaprite vse zunanje vtičnice ali jih prelepite z lepilnim trakom, da preprečite vdor vode v notranjost. Nosite zaščito za oči. Izstrelki umazanije, kamenja, lesa ali česa drugega, na kar naleti voda, so pogosta nevarnost.
Z električnim pralnikom nikoli ne uporabljajte lestve. Povratni sunek pralnega stroja vas lahko odnese, tudi če imate pomočnika, ki drži lestev. Profesionalci zaradi nevarnosti povratnega udarca običajno uporabljajo odre. Če je vaša hiša višja od enega nadstropja in ste trdno odločeni, da boste delo opravili sami, najemite, si izposodite ali kupite 6-metrske premične odre z zaklepnimi kolesi. Z njim in v kombinaciji z vašim dosegom ter 12-metrsko podaljševalno palico boste lahko čistili do višine 24 metrov.

Similar Posts: