Mladost in zdravje

Zdravje

Mladosti se ne da kupiti

Razni pripravki, ki obljubljajo mladostnejši videz in boljše počutje, v resnici ne vsebujejo sestavin, ki bi to obljubo lahko izpolnile. Ker ljudje čedalje pogosteje kupujejo nadomestke v obliki tablet, kapsul, pršil, sirupov in prahu, so v ZDA analizirali takšne izdelke. Vsi obetajo dvig ravni rastnega hormona. Izloča ga hipofiza, sodeluje pa pri razvoju skeleta in večine velikih organov. Ker ga je z leti v človeškem organizmu vedno manj, domnevajo, da varuje pred staranjem. Zdravniki ga predpisujejo samo otrokom, ki zaostajajo v rasti. Dr. Tod Cooperman iz agencije, ki je prevzela analizo, je na tiskovni konferenci pojasnil, zakaj je uporaba takšnih sredstev dvomljiva. Rastni hormon je zelo zapletena in krhka molekula, ki v telesu takoj razpade. Zato s pripravki, ki jih zaužijete, v kri ne bo prišel niti najmanjši delec rastnega hormona. Napisi na embalažah so torej varljivi, saj obljubljajo enak učinek, kot bi ga dosegli z vbrizgavanjem rastnega hormona neposredno v žilo.

Izdelki, ki so na trgu, spadajo v različne skupine. Nekateri vsebujejo aminokislino, ki zaradi svojih presnovnih procesov začasno dvigne raven rastnega hormona v telesu. Obstajajo tudi homeopatski pripravki, v adam4adamn katerih je koncentracija hormona izredno nizka. Tretja skupina izdelkov pa je produkt farmacevtske industrije z morda desettisočinko učinkovine.

Kljub novim dokazom Cooperman ni pozabil omeniti odmevne, nekaj let stare raziskave, ki je dokazovala, adam4adamn da so homeopatska sredstva učinkovita. Ljudje, ki so jih uživali, so menda imeli manj maščob, več mišic, večjo mišično moč in, kar je najvažnejše, naj bi se bili bolje počutili.

Z aspirinom previdno

Ali aspirin s svojo glavno učinkovino acetilsalicilno kislino v resnici zniža tveganje za prvi srčni infarkt, ni dokazano. Zato bi morali biti ljudje pri njegovem uživanju previdni, saj so možni stranski učinki. Nekateri so nanj alergični, utegne povzročiti tudi slabo počutje, pekoč občutek in poslabšati gastroezofagealni refluks ter razdražiti želodčno sluznico, celo tako, da povzroči krvavitev. Posebno pozorni naj bi bili pri uživanju aspirina bolniki s previsokim krvnim tlakom, boleznimi jeter in drugimi kroničnimi boleznimi, ki zahtevajo ashemaldtube terapijo. Če jemljete kakršna koli zdravila, se pred rednim ali občasnim uživanjem aspirina posvetujte z zdravnikom. Tabletka ni nenevarna. Reuters


Similar Posts: